Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Recept: Katkina ovocno-oriešková torta (Raw Vegan)

Autor: Katka Dátum: 9.2.2016 Zobrazenia: 144 x

Cez víkend sme sa zišli na hromadnú návštevu k rodinke a oslavovali sa všemožné narodeniny pomaly každého člena. Najväčšie číslo oslavoval môj deduško Večerníček – úctyhodných 80 rokov. :) Od babky dostal patrične obriu marcipánovú tortu s motívom hôr, lesov a horského zrubu. Keďže ja s Petríkom sme v rodine (aspoň zatiaľ) jediní vegánsky sa stravujúci rastlinkožrúti, tak takéto torty nejeme a aj preto sme si na narodeninovú spoločenskú udalosť už tradične pripravili vlastné pokrmenstvo. :) Mamina ugúľala pomedzi iné aj čokoládové guľky podľa nášho receptu – takže niečo, čo môžeme aj my zbaštiť, ale zožali aj celkový úspech. My sme nahotovili zemiakový šalát pre všetkých a pre nás k večeri, akurát namiesto bežnej vajíčkovej tatárky sme použili šošovicovú, kúpenú u BioŠuja. Pochvaľovali si, že nepoznať žiaden rozdiel. ;) No a pre nás k obedu a pre rodinku na koštovku som uhnietila ešte surovú vegan tortu zloženú z ovocno-orieškovej famózie, na ktorú mám pre Vás jednoduchý recept.

Poďme na to, čo budeme na tortu potrebovať:

S prípravou v podstate začíname zľahka už deň vopred, pretože si potrebujeme namočiť oriešky (mandle a vlašské) na cca 24 hodín do vody. Počas tejto doby môžeme orechy 1-2x zliať a premyť v čistej vode, ale stačí aj raz a dôkladne až pred samotným použitím. Na fotke môžeme vidieť rozdiel medzi suchými orechmi a tými namočenými po 24 hodinách. Nabrali nám trošku na objeme, zjemnili svoju chuť, mandliam vystúpila "žilnatina", došlo k chemickým procesom zjednodušujúcim trávenie a oriešky sú v takejto podobe vhodnejšie na skombinovanie s ovocím, než by tomu bolo v suchom stave. :)

porovnanie nenamočených a namočených orechov
Vľavo suché, vpravo 24 hodín namočené mandle a vlašské orechy

Na samotnú výrobu torty budeme potrebovať dobrý mixér (ideálne so šťúchadlom) alebo výkonný foodprocessor – my používame mixér Vitamix, ale dá sa to dobre zvládnuť aj s inými. S vhodným mixérom nie je totiž potrebné pridávať navyše vodu a cesto je tak o poznanie hutnejšie a pevnejšie, netreba ho potom zhusťovať nejakou suchou mletou ingredienciou navyše.

Ingrediencie a množstvá:

Spodný korpus

  • vlašské orechy (cca 350g)
  • čerstvé datle – 22 kusov (cca 170g)
  • citrónová šťava (1 citrón)
  • perníčkové korenie (1 ČL)
  • kokosový olej (3 PL)
  • himalájska soľ (2-3 štipky)

Vrchná plnka

  • mandle (200g)
  • čerstvé datle – 12 kusov (cca 90g)
  • citrónová šťava (pol až 1 citrón)
  • nepražené práškové kakao (2 kopcovité PL)
  • kokosový olej (3 PL)
  • himalájska soľ (1 štipka)

Na dozdobenie

  • vlašské orechy - z celkového množstva 350g si ponechať niekoľko orieškov bokom (v mojom prípade asi 30g)
  • mandle - z celkového množstva 200g si ponechať bokom (v mojom prípade asi 50g)
  • mrazená ovocná lesná zmes – 200g balenie, na tortu stačilo menej a ešte mi ostalo aj do smútika na obed :)

V recepte sme použili čerstvé iránske datle, ktoré v zimnom období väčšinou dostať kúpiť aj v Tescu pri chladiacich regáloch so zeleninou (červeno-žlté 500g krabičky). Ak však čerstvé datle nemáte, môžete použiť aj sušené (a namočiť ich vopred do vody na pár hodín). Celková cena torty nás vyšla len na cca 2,5 eura (70 Kč), pretože vlašské orechy máme domáce, balíček mandlí sme dostali darom a čerstvé datle z Tesca mali po celé Vianoce v akciovej cene 0,99 eur/pol kila (jasné, že sme vykúpili asi 50 balení do zásoby). :) Ostatné položky sú použité v malom množstve a to, čo nezoženiete v bežnom reťazci, tak v ktoromkoľvek obchode so zdravou výživou určite.

Postup:

Namočené orechy prepláchneme a zlejeme z nich vodu. Pripravíme si spodný korpus – do mixéra hodíme vlašské orechy a datle, citrónovú šťavu, štipku soli, perníčkové korenie. Pomocou šťúchadla rozmixujeme – mne v tomto bode pomohol Petrík, lebo má viac sily v rukách na držanie nádoby mixéra a šťuchanie šťúchadlom zároveň – cesto torty je potom krásne hladké a jemné. :)

príprava cesta na tortu

Vznikne nám hladká pasta bledohnedej farby, ktorá chutí fantasticky – snažíme sa to teda všetko nezožrať hneď. :) Pastu z mixéra vydlabeme do misky. Stuhnutý kokosový olej si dáme trochu roztopiť nad plameň (teplota topenia už cca 25 stupňov) a vmiešame ho dodatočne do "cesta" (môžeme ale aj hneď v mixéri). Na vrchnú plnku rovnaký postup – nahádžeme mandle, datle, citrónovú šťavu, štipku soli a kakao do mixéra a pošťúchame do hladka. Prehodíme do druhej misky a dodatočne vmiešame roztopený kokosový olej. Máme dve nádobky chutného mixovanca. :)

rozotierabie cesta do formy

Pripravíme si formu na tortu a rozotrieme v nej korpus z vlašských orieškov. Následne rozotrieme aj vrchnú mandľovo-kakaovú vrstvu. Omrvinky, čo nám zostali v nádobkách, nenásytne zmaškrtíme a vychránime do poslednej smietky. :D

dozdobenie torty

Keď máme tortu vo forme, dozdobíme podľa chuti zvyšnými orieškami, ktoré sme si odložili bokom. Pred podávaním dáme tortu buď na hodinku do mraziaku alebo na pár hodín do chladničky a dozdobíme ju rozmrazeným bobuľovým ovocím, prípadne polejeme ešte čokoládou (roztopený kokosový olej s kakaom), ktorá pri kontakte s vychladenou tortou rýchlo stuhne – tak ako aj olej priamo v ceste, torta sa potom celkom pekne krája a drží tvar (čím viac kokosáku dáte, tým krájateľnejšia je, ale tým má zase "zbytočne viac tuku" a dlhšie sa trávi). :)

A takto vyzerá výsledok! :) Celkom milá na pohľad a veľmi lahodná na jazyku – nesťažoval sa žiaden "všehojedlík". :)

raw vegan ovocno orechová torta
raw vegan ovocno orechová torta
raw vegan ovocno orechová torta
raw vegan ovocno orechová torta
Prajem dobrú chuť!

Katka
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová